Klä dig varmt i stallet!

Den kalla årstiden brukar inte avskräcka de frusna ryttarna. Det är viktigt att klä sig varmt från början och gärna i flera lager. Här tipsar vi om några plagg vi hittat på nätet och hur du bäst håller dig varm i stallet och på hästryggen.

Sör Sellness Islandshästar turridning
Sör Sellness Islandshästar turridning

Eftersom stallet ska hålla en temperatur som hästarna mår bra i, så kan det vara ganska kallt för själva ryttaren. Du behöver därför klä dig därefter för att inte frysa. Har du väl börjat frysa kan det vara svårt att få upp värmen igen. Vi börjar nerifrån och tänker uppåt.

Att hålla fötterna varma i stallet är minst lika viktigt som att hålla övriga kroppen varm. Idag finns det vinterfodrade ridstövlar på marknaden som tål både slask och snö. Det är viktigt att sköta om sina stövlar så håller de sig fina längre. I stövlarna värmer ett par ullstrumpor i t.e.x merinoull bra (Vill man vara säker på att fåren behandlats rätt vid tillverkning av merinoull ska man titta efter märkningen ”mulesing free”.

Närmast kroppen och som basplagg kan det var bra att ha ett värmande underställ. Ett bra underställ ska leda bort svetten och hålla dig varm närmast kroppen.

På underkroppen kan man ha antingen ett par ofodrade ridbyxor eller ett par thermobyxor anpassade för ridning.

På överkroppen är det bra att över understället ha en fleecetröja och sedan en varm jacka.

Under hjälmen kan ett värmande pannband i fleece hålla kylan borta från öronen.
Idag finns det fodrade vantar med bra grepp som gör att man slipper frysa om händerna.

Tänk på att om du har större  eller tjockare skor när du rider ut så behöver stigbyglarna anpassas, så att du inte fastnar om du skulle ramla av. Det kan vara väl värt att investera i ett par säkerhetsstigbyglar.

 

 

 

 

Kommentera

Or

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet